Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

Időtöltés az ünnepek alatt

2015. december 20. 17:00 - Politikai Provokatív

Hétvégi pihenő

Kedves olvasók! Ahogy ígértem, sor kerül az első politikai tartalomtól mentes bejegyzésre, azaz a Hétvégi pihenőre. Lassan közelednek az ünnepek, és ilyenkor az embereknek több szabadidő jut, azonban néha nehézséget okoz a hirtelen ránk szakadt szabadság eltöltése. A továbbiakban néhány tippet szeretnék adni, mivel is lehet eltölteni ezt a szabadidőt.

I. Társasjáték / Kártyajáték

Télen viszonylag sok időt van az ember a lakásában. Barátokkal, családdal nagyszerű kikapcsolódás lehet egy jó társasjáték. Nem kell gamernek lenni ahhoz, hogy egy-egy játékkal leüljünk játszani. A továbbiakban pár játékot fogok ajánlani, amiket érdemes lehet kipróbálni. Minden bizonnyal lesznek ismerős darabok is. Lesznek új játékok is. Szerencsére egyre több a gamer, akik akár több órára is belemerülnek egy-egy játékba, és igen változatos igényekkel rendelkeznek. A növekvő igényeket a társasjáték ipar is lekövette, és igyekeznek mindenki elképzelését, stílusát kielégíteni. A játékfejlesztők pedig próbálják megcélozni azokat is, akiknek nincs több órája egy-egy játékra, és alkalmanként egy-egy órára, vagy még kevesebbre ülnének le. Mára olyan változatos lett a kínálat játékokból, hogy mindenki megtalálja a "maga játékát". Kedvünk szerint válogathatunk a legkülönfélébb témákban, és igen magas színvonalú termékeket kaphatunk. Nézzünk is meg párat!

 

I. 1. Az örök klasszikusok

Activity, Tabu, Twister, Uno. Ki ne ismerné ezeket a címeket? Alighanem a polcunkon is megtaláljuk ezek valamelyikét! Ha nem, az sem baj. Nyugodtan vegyük le valamelyik meglévő játékunkat az ünnepek alatt, poroljuk le, és rántsuk össze a társaságot. Egy-egy bejáratott játék sosem baj, mindenkinek remek szórakozást tud nyújtani. Nem véletlenül party játékokat említettem a felsorolásban, hiszen ezekre viszonylag egyszerű szabálymenet jellemző, és kicsiknek, nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást tudnak nyújtani.

activity-02.jpg

Ez a kép mindenkinek ismerős kell legyen

 

Ha pedig esetleg nincs társasjáték az sem baj. Egy csomag franciakártya vagy magyarkártya alighanem minden háztartásban lapul valahol. Bontsuk ki ezeket is, és keverjük a lapokat. Egy jó kártyázás is remek társasági időtöltés lehet. Ha pedig nincs ötletünk, mit játsszunk, erről az oldalról bátran meríthetünk ihleteket. Rengetek játék leírása megtalálható. Bátran próbáljunk ki eddig számunkra ismeretlen játékokat is!

 

I. 2. Maffia

Információk a játékról.

Az egyik legjobb játék, amivel valaha játszottam. De miért is jó ez a játék? A játékban területeket kell elfoglalni, és ott cégeket alapítani. A lényeg, hogy teljesítsük a kitűzött célokat, és minél több pénzt gyűjtsünk. Ez eddig kicsit úgy hangzik, mint a Rizikó, nem?

Valóban, a különbség az, hogy itt a legtöbb elfoglalandó terület teljesen üres. A cél nem a másik játékosok elleni közvetlen küzdelem, hanem a cégalapítás. Persze a cégek alatt olyan fogalmakat kell érteni, mint pl. kaszinó, de semmiképpen sem legális jövedelemforrás. A játékban a szerencse nagy szerepet kap, a játékmenet pörgős.

maffia_tarsasjatek_14069142169865.jpg

Egyszerű, de mégis az egyik legjobb (a képet a Jófogás.hu-ról vettem)

 

A játék előnye, hogy meglehetősen jutányos áron árulták. Hátránya, hogy sajnos már nehezen lehet beszerezni. De ha véletlenül látjuk valamelyik áruház polcán, bátran vegyük meg, nem fogunk benne csalódni!

 

I.3. Istanbul

Leírás a játékról.

Tavalyi játék, a minősége kifogástalan. Akármennyire is belemerülünk, nem fog egy játék sem 1 óránál hosszabb ideig elhúzódni, mégis egy másodpercet sem fogunk unatkozni ennyi idő alatt. A játékban nekem a legjobban az tetszett, hogy pörgős, néha van, hogy egy-egy játékos csak néhány másodperces akciót hajt végre, így hamar sorra kerül ismét, nem kell a többi játékos gondolkodására várnia.

istanbul1.jpg

Már a borítónak is van egy hangulata

 

A játék abszolút a gyűjtögetésre épül. Árukat, pénzt, és persze a legértékesebb kincset: rubint kell összegyűjteni. Persze az árukat át tudjuk váltani pénzre; és pénzen illetve árun is vehetünk rubint magunknak. Erre szükségünk is lehet, ugyanis 5 rubin kell a győzelemhez. Persze ezeket a város különböző helyszínein tehetjük meg. Összesen 16 helyszín van, és mindegyiken más-más tevékenységet tudunk véghezvinni. Ez persze lehetőségek sokaságát jelenti. Többszöri újrajátszásra sem lesz unalmas, és mindig kipróbálhatunk új és új módszereket, amivel elérhetjük a győzelmet.

istanbul2.jpg

Változatos helyszínek, gyönyörű grafika; és az egészet úgy rendezed sorba, ahogy akarod

 

A játék annyira békés, hogy a játékosok semmilyen módon sem tudják egymást akadályozni. Itt végre nem cél kibabrálni a másikkal, mindenki a saját képességeire, ügyességére, stratégiájára támaszkodhat, és mindenki a saját útját járja. Ennek ellenére egy izgalmas, pörgős darabról beszélhetünk. Ha valaki megengedheti magának az összeget a játékért, ne habozzon!

 

I. 4. Battle sheep

Játékleírás.

Bárányok harcolnak a legelőért. Lehet ez egy komoly játék alaptörténete? A Battle sheep megmutatja, hogy igen. A játékmenet viszonylag egyszerű, a szabályok 5 perc alatt megtanulhatók. És utána? Utána csak a logikán múlik minden. Ami elsőre egy egyszerű és jópofa grafikájú játéknak tűnik, az közelebbről nézve már egy komoly logikai kihívás. A cél egyszerű: több legelőt keresni, mint az ellenfél, és bekeríteni a bárányait, hogy esélye se legyen új legelők meghódítására.

battlesheep.jpg

Ennél vagányabb borító nem is kell egy játékhoz

 

Viszont ott van maga az ellenfél, aki kiválaszthat egy stratégiát, és így komoly szellemi párbajok alakulhatnak ki a játékban. Mintha csak a sakk egy light-os kiadása lenne. A játékot 2-en, de akár 3-an vagy 4-en is tudjuk játszani. Partyjátéknak kiváló lehet egy kisebb társaság számára!

 

I. 5. Bang!

Játékleírás.

Vegyük a klasszikus kártyás szerepjátékokat, alakítsuk át őket úgy, hogy a játékmenet gyors legyen, és egy nem gamer számára is emészthetővé váljon, de tartsuk meg a minőséget. Ha mindez megvan, helyezzük az egészet vadnyugati környezetbe. Pontosan ezt vitte végre a Bang!

A kártyajátékban mindenki egy-egy szereplő bőrébe bújhat a vadnyugaton. Lehetünk akár a sheriff, akár annak helyettese, de lehetünk banditák is, vagy csak egy magányos harcos, a renegát. Innentől kezdve pedig keverjük a lapokat, és próbáljuk meg lelőni egymást. Mindenki eltérő célért harcol a játékban, mindenkinek más az érdeke, és senki sem tudja a másikról, hogy melyik oldalon is áll! Még a saját társunkról sem, így könnyen lehet, hogy rossz embert célzunk meg fegyverünkkel.

bang_lapok.jpg

Akkor harcoljunk egyet!

 

A játék változatos, rengeteg kártyát kapunk, más-más képességekkel. Én mindenkinek ajánlani tudom. Egész biztosan fel fogja dobni a hangulatot. A játék ára is abszolút korrekt, megfizethető. Ráadásul, ha unnánk az alapjátékot, kiegészítők egész tárháza várja, hogy tovább színesítse a játékot.

 

II. Mobiljátékok

Mindenkinek adódik olyan időszak az ünnepek alatt, amikor egyedül marad a telefonjával, és le kéne foglalnia magát. De biztos ismerős lehet a kép, amikor utazunk épp a rokonokhoz, és az úton mindenki belemerül a telefonjába. Miért is ne tölthetnénk játékkal ezt az időt is?

 

II. 1. Tap Tap Dash

Ez a játék egy igazi kihívás a szó legszorosabb értelmében! A játékmenet baromi egyszerű: vegyünk egy pályát, amin végighalad a karakterünk. Pályából mondjuk hiány nincs: kapásból 250-et kapunk belőle! Ahogy persze halad a kis állatkánk, a pálya elfordul, vagy egyszerűen csak hiányzik egy rész, és ugrani kéne. A játékban ezt egy nyíl jelöli, ami, ha az állat odaér, zöldre vált. Ekkor mindössze annyi a dolgunk, hogy rákoppintsunk a kijelzőre. Egyszerűnek tűnik? Nos, nem az.

taptapdash.png

Egyszerű, de baromi nehéz

 

Ez a játék aztán olyan kihívások elé állít minket, hogy néha igazi eufórikus élmény egy-egy pálya végigvitele. Ha ugyanis nem koppintunk, vagy rosszkor koppintunk, a kis állatunk lezuhan, és kezdhetjük a pályát elölről. Egy-egy pálya viszonylag rövid, körülbelül fél perc alatt végigvihető, de ne csodálkozzunk, ha több tucatszor fogunk próbálkozni. Néha egy-egy tized másodpercen múlik, hogy leesünk-e vagy sem. Igazi kihívás! Bátran vágjunk bele, nem fogjuk megbánni.

 

II. 2. Starlit

Ennél szebb és igényesebb játékot nem láttam még mobilra. Nem tudok jobbat mondani, ezt ki kell próbálni. Egy 2 dimenziós mászkálós játék, ahol le kell jutnunk a pályán. Közben persze különféle szörnyekkel kell megküzdeni. Rengeteg fajta és stílusú helyszín vár. Ráadásul a főküldetés mellé rengeteg bónuszpályát kapunk. Nyugodtan töltsük le, nem fogunk csalódni benne!

5_starlit_adventures.jpg

Szép is, és a játékmenetre sem lehet panasz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr78186394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása