Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

Gyurcsány kínos erőlködése

2015. december 01. 06:00 - Politikai Provokatív

Gyurcsány Ferencnél kevés megosztóbb ember létezik a magyar politikában. Az egykori kormányfőnek viszont sikerült most egy olyan (pontosabban kettő) megnyilatkoztatással sokkolni a közvéleményt, ami jobb és baloldalon egyaránt meglepett mindenkit. Nemzeti konzultáció Gyurcsány módra? Korrupció a Gyurcsány-kormányok alatt? Ezek a kijelentések nem valami részeg fideszestől vagy jobbikostól származnak, hanem magától Gyurcsány Ferenctől. De mire is tudunk ebből következtetni? Mai cikkünkben ezt fogjuk megvitatni.

A baloldal már 2010 óta erőlködik azon, hogy visszatérjen a hatalomban. A szétszakadó, majd egymásra találó, és újra szétszakadó pártok keresik a megoldást, amivel feltornázhatják népszerűségüket. Talán a legvehemensebb módon Gyurcsány teszi ezt. Azonban akárhogy is próbálkoznak, nem úgy tűnik, hogy meghatározó erővé tudnak válni az ellenzéken belül, az pedig csak egy távoli álom számukra, hogy újra kormányra kerüljenek. Hogy ezt a kormányt nem egyszerű leváltani, azt mindenki könnyedén beláthatja, de hogy éppen a kormánytól lopjanak el ötleteket, az picit már tényleg sok.

gyurcsanydk.jpg

A nemzeti konzultáció ötlete pedig pont ilyen. Érteni vélem Gyurcsány szándékát: erősíteni akarja a választópolgárokkal való kommunikációt. Azonban, ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor be kell magunknak vallani, hogy a nemzeti konzultáció nem több egy kommunikációs pr-fogástól. Valójában a kérdések feltétele erősen sugalmazó, a rájuk adható válaszok pedig enyhén szólva sem megfelelőek. Aki szerkesztett valaha kérdőívet, vagy legalábbis találkozott normálisan összeállított kérdőívvel, az tudhatja, hogy a nemzeti konzultáció még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kérdőívnek (kivéve persze akkor, ha mindössze annyi az igényünk a kérdőívvel szemben, hogy kérdések legyenek benne). Ezt jobb és baloldalon egyaránt felrótták a kormánynak. Mindenesetre marketingfogásnak zseniális, de aligha alkalmas arra, hogy meg tudjuk, mit is gondolnak a választók. Arra sokkal olcsóbb és megbízhatóbb, ha elvégeztet egy párt egy közvéleménykutatást.

Ezért is furcsa, hogy Gyurcsány ehhez az eszközhöz nyúlt. Hogy ez DK-s pr-fogás lesz-e, vagy pedig tényleg valami konzultációnak nevezhető dolog, azt csak akkor tudjuk meg, hogyha kezünkben lesz a papír. Mindenesetre azt már most kijelenthetjük, hogy a baloldalon kifogytak az ötletekből. Még egy ilyen erősen megkérdőjelezhető módszert is átvesznek a kormánytól némi szavazatszerzés reményének fényében. Akárhogyan is nézzük: ez mindenképpen kínos. Nagyon kínos. Úgy tűnik, kifogyott a kreativitás a baloldalról. Egy jobboldali szavazó erre csak annyit mondhat: reméli, hogy a baloldal vergődése megnyitja az utat a Jobbik erősödése előtt, persze ehhez a Jobbiktól sem ártana némi aktivitás (amit én hiányolok tőlük).

Ez már önmagában elég lenne mára, de Gyurcsány még ennél is tovább emelte a szintet, ugyanis megszólalt korrupció ügyben is. Mondjuk épp nem ilyen nyilatkozatokra számítana az ember.

"Korrupció a politikában mindig volt és mindig is lesz. Korábban elloptak ezt meg azt, most viszont ellopták a törvényhozást, törvényes lett a lopás."

Ezzel a kijelentéssel több baj is van. Az egyik kevésbé súlyos. Ez, hogy ellopták a törvényhozást, egyszerűen értelmezhetetlen. A magyar kormányzati berendezkedés sajátos velejárója ugyanis, hogy a kormányzó párt birtokolja az abszolút többséget a törvényhozó hatalomban. A törvényhozás ellopása ilyen értelemben értelmezhetetlen. A rendszerváltás óta valamennyi kormány rendelkezett a szükséges parlamenti többséggel ahhoz, hogy törvényeket alkothasson (egyedül a 2008-2010 alatti időszak kivétel ez alól, de akkor a koalícióból kilépett SZDSZ támogatta az MSZP által benyújtott törvények megszavazását). Gyurcsánynak szerencsésebb szófordulattal kellett volna élnie, ha a korrupcióra szerette volna ráirányítani a figyelmet.

A második baj ezzel a kijelentéssel, sokkal súlyosabb. Ugyanis nem rejti véka alá, hogy az ő kormány alatt is burjánzott a korrupció hazánkban. Ugyanakkor azt is kijelenti, hogy mindig is lesz. Vagyis ezzel azt üzeni az állampolgárok számára, hogy hiába szavaznak rá és pártjára, a korrupció felszámolásáról még csak ne is álmodjanak. Gyurcsánynak tehát deklaráltan nem célja a korrupció megszüntetése. Viszont joggal teszi fel az egyszeri szavazó, hogy mire számítson egy ilyen kijelentés után, ha Gyurcsányék véletlenül kormányra kerülnének. Valószínűleg arra, hogy a fideszes oligarchák zsebe helyett a baloldali oligarchák zsebét fogják megtömni vaskos milliárdokkal. Így viszont a baloldal korrupció elleni harca hiteltelenné válik. Ez a kijelentés legalább olyan súlyos, mint amit Lázár János tett nemrégiben.

Persze ebben az esetben az egyszeri állampolgár jogosan teszi fel a kérdést: ha tudnak a korrupcióról, miért nem számolják fel? Hogy lehet, hogy egyetlen fontosabb vezetőt sem vontak felelősségre korrupció elkövetése miatt? Ha tudnak egymást korrupciós ügyeiről, miért nem vonják legalább a másik párt korrupt tagjait felelősségre? Ha Gyurcsány tud a korábbi kormányzat korrupciós ügyeiről, miért nem tárja a konkrét eseteket a nyilvánosság elé? Elég súlyos kérdések ezek, és valószínűleg ennél nálam okosabb ember kell, hogy választ adjon rájuk.

Viszont a jelenlegi kormányzattal is pont a korrupció a legfőbb probléma. Anélkül akár még egy jó kormány is lehetne, de pont ez a dolog nyomja rá elég súlyosan bélyegét a teljes kormányzatra. Nem hiszem, hogy az állampolgárokat ez ne zavarná. De milyen más alternatívát tudna ezzel szemben Gyurcsány nyújtani? Nem úgy tűnik, mint ha különösebben érdekelné a korrupció ellen való küzdelem. Aki komolyan tenni akar a korrupció ellen, az úgyis a Jobbikra, vagy az LMP-re fogja leadni a voksát. Reméljük, a baloldal napjai meg vannak számlálva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr428127854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása