Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

A baloldal üdvöskéi - 1/a. rész: Gyurcsány Ferenc

2015. november 09. 14:02 - Politikai Provokatív

Az egyszeri antiorbánista

Kevés megmosolyogtatóbb dolog van egy jobboldali választó számára, minthogy a baloldal mély politikai válságot él át. Persze akadnak figurák, akiket a baloldal szavazói a baloldal messiásaként fognak fel. Ha valaki idejönne egy távoli bolygóról, akár még látna is bennük potenciált. Aztán persze visszanézne a múltba, és látná, hogy akik a baloldal jövőbeli megmentőinek tartanák magukat, pont azok, akik válságba taszították a baloldalt és Magyarországot. Sebaj, vegyük sorra ezeket az embereket. Sorozatunk első részében Gyurcsány Ferenccel fogunk foglalkozni. Azt hiszem, őt senkinek sem kell bemutatni.

Kevesebb ellenszenvesebb embert találhat a jobboldali polgár a baloldalon, mint Gyurcsányt. Gyurcsány szélsőséges retorikájával, vállalhatatlan nézeteivel "lopta be magát az emberek szívébe". De sokan pont emiatt szeretik őt. Hiszen jól tud beszélni. El kell ismerni, Gyurcsány ezen tulajdonsága tényleg kiemelkedő. Elmehetne nyugodtan stand-up komikusnak is, alighanem megnyerné magának a közönséget. Magyarország bánatára azonban a politikai pályát választotta. A baloldal logikája elég egyszerű: van egy karakteres figura, aki legalább olyan karakteres, mint Orbán, ezért tuti ő lehet a kihívója. Érdemesebb azonban megnézni, hogy mit tud Gyurcsány politikailag.

Ö.... Hát itt gondban vagyok. Gyurcsány azt tudja politikailag, hogy jól tud dumálni. És tényleg. Ennél többet sajnos nem. Persze ezt érdemesebb gorcső alá venni, hiszen elég merész kijelentés egy vén politikai rókáról. Vegyük tehát szépen sorban az érveket. Nézzük, Gyurcsány hogyan határozza meg magát. Gyurcsány egy fiatalos, balos, nyugatias szemléletű pártnak képzeli el pártját, a Demokratikus Koalíciót. Hogy ez mit takar, azt nem igazán szokta fejtegetni. Azonban természetesen érdemesebb Gyurcsány önmeghatározását közelebbről is szemügyre venni.

Ha elég alaposan megnézzük, és olvasunk a sorokba, akkor azt kapjuk, hogy Gyurcsány Ferenc nem Orbán. Ez persze egy negatív önmeghatározás, hiszen nem azt mondjuk meg róla, hogy ő ki, hanem ő nem. Csakhogy Gyurcsány maga is Orbánhoz méri magát. Logikája valójában nagyon egyszerű: "Ha Orbán Viktor A-t mond, ő csak azért is B-t". Az sem érdekli, ha Orbán Viktornak esetleg igaza van (ami meglehetősen gyakori jelenség). Így könnyen lehetnek mellé lövései Gyurcsánynak. Most például menekültügyben égette be magát, korábban a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megszavazásakor sikerült vállalhatatlan álláspontot kialakítania. Ez mindenképpen indokolja a kérdést, hogy Gyurcsány egyáltalán jó politikus-e. Nem. 

Ő Orbán Viktor legvehemensebb ellenfeleként határozza meg magát. Azonban ennél több elképzelése egyszerűen nincs. Ő más mint Orbán. De miben más? Mit tud felmutatni Orbán politikája helyett? Nem ellenében, helyette. És itt bizony az egyszeri baloldali szavazó is kénytelen rádöbbenni: semmit. Persze ezt a jobboldalon már régen tudjuk, de ha belemélyedünk, látjuk, hogy Gyurcsány tényleg nem több annál, minthogy ő nem Orbán, pontosabban mindenben Orbán ellentéte. Ironikusan mondhatnánk szép dolog, hogy ennyire duális a magyar politika. Ezt az egyszerű üzenetet képes Gyurcsány becsomagolni cukormázas öntetbe, és előadni a közösségének. Akik úgy tűnnek, vevők rá. Valószínűleg Gyurcsány szavazóit igen egyszerű logika jellemzi: "Utáljuk Orbánt. Jé, itt van valaki, aki szintén utálja. Szavazzunk rá." Nem tudom elképzelni, hogy ennél többet Gyurcsány fel tud mutatni.

De ne adjuk fel! Gyurcsány Ferenc elmondhatja magáról, hogy ő már egyszer kormányozta Magyarországot. Vagyis volt miniszterelnök. Kormányzása már bizonyára jó kiindulópont ahhoz, hogy megtaláljuk a gyurcsányi politika lényegét. Kormányon nincs mese és duma: ott konkrét intézkedéseket kell hozni. A következő részben szemügyre vesszük a Gyurcsány-kormányt. Pontosabban: kormányokat. Merthogy kettő is volt neki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr558065020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása