Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

Piroska és a farkas (és Szatyor)

2015. november 02. 22:44 - Politikai Provokatív

Zárjuk le ezt a farkasos ügyet

A vasárnapi nap folyamán felkavarta a közvéleményt, hogy egy farkas megszökött a Pécsi Állatkertből, majd az állatkert igazgatója egy napos hajsza után lelőtte. Nagyon sok komment jelent meg az esettel kapcsolatban, amik nem voltak épp hízelgőek Szatyor számára (lásd itt vagy itt), sőt még petíció is megjelent a lemondatása érdekében. De vajon jogosak-e ezek a kommentek? Kinek a pártjára álljunk? Szatyoréra vagy a farkaséra?

Ami azt illeti, tényleg lehet szegény farkast sajnálni. Hiszen ő csak egy mit sem sejtő állat volt, aki megszökött a fogságból. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő ilyen eset, a vasárnapi pont ilyen volt. Nem véletlenül zárták le a területet is, joggal féltek attól, hogy az állat turistára támad rá? De vajon alaptalan-e az ilyen félelem?

Kétségünk ne legyen felőle, akármilyen aranyosnak is találunk egy oroszlánt, vagy farkast, az sajnos attól még vadállat. Ritkán támadnak emberre, de nem is kerülnek ember közelébe. Említett farkasunk fogságban született és ott is nőtt fel. Egy ilyen állat viselkedése kiszámíthatatlan. Akárhogy szelídítjük, a vadállat vadállat marad. Állatidomárok be tudnának számolni olyan esetekről, amikor imádott "kedvencük" ellenük fordult, és sajnos tragédiák is történtek.

Farkasszökésre legutóbb Magyarországon 1995-ben került sor. Akkor az állat megtámadott egy idős hölgyet, aki belehalt sérüléseibe. A mostani szökésnél szerencsére nem támadt emberre a farkas, és sem sérülés, sem haláleset nem történt. De ha történt volna, kié lett volna a felelősség? Természetesen, az állatkert igazgatójáé. Akármennyire is sajnáljuk a farkast, de Szatyornak egy "face to face" helyzetben kellett mérlegelnie azt, hogy vagy lelövi a farkast, és ezzel megöl ugyan egy állatot, de személyi sérülés nem történik; vagy megkockáztatja a farkas elkábítását, de egy esetleges szökéssel potenciálisan emberéleteket sodor veszélybe.

Azt lehet mondani, hogy Szatyor nehéz, de felelősségteljes döntést hozott. Akármilyen szomorú is, ami történt, de még szomorúbb lett volna egy emberi tragédia. Én azt mondom, ezt a vitát zárjuk le egy mérsékelt konszenzussal: lehet sajnálni a farkast, de ebben a helyzetben Szatyor sem dönthetett volna másképp.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr378045962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása