Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

Orbán kormány: Elvesztette legitim jellegét...

2016. november 22. 06:00 - Politikai Provokatív

Avagy: a kvóta elleni népszavazás és annak utóhatása

2016. 11. 21. egy új időszámítás hazánk történelmében. Talán furcsa így kimondani, de ez az a nap, melytől kezdve nincs legitim kormánya Magyarországnak. A Fidesz ugyanis visszautasította a Jobbik alaptörvény-módosítását, mely szó szerint egyezett a Fidesz javaslatával, csak épp a letelepedési kötvényt tiltotta volna. De be kell látnunk: ennek mélyebbre ható következtetései vannak, mint amit elsőre gondolnánk. És bizony ki kell mondani a végső szót: ez a kormány megbukott. Most már csak egyetlen valódi legitim lépést tehet Orbán: benyújtja a lemondását.

Az EU kvótái elleni harc az elmúlt év legfontosabb eleme volt a magyar politikában. Az egész kormányzati kommunikáció erre épített. Sőt továbbmegyek: erre épült a kormányzati politika! Szinte minden más kérdés háttérbe szorult a kormányzati migránsellenes politika miatt. Olyan fontos kérdések kerültek parkolópályára, mint az egészségügy helyzete, az oktatásügy helyzete vagy épp a mindent elárasztó korrupció ügye. Sajnos ezekről a kérdésekről egy szó sem esett az elmúlt egy évben. De ugyanígy nem kerültek politikai napirendre egyéb olyan kérdések, mint például a fiatalság kivándorlásának kérdése, vagy éppen a régiós országoktól való gazdasági leszakadás kérdése. Szinte mindent a Fidesz kampánya árasztott el, mely a közbeszédet egyetlen kérdés mentén tematizálta, ez pedig a migránskérdés volt.

Bevallom, engem is magával ragadott a Fidesz gyűlöletkampánya, és csak így másfél hónap elteltével jöttem rá, hogy ez az egész egy nagy átverés volt. Pedig szó sem esett olyan kérdésekről, mint hogy a menekültek miért indultak el és honnan, és miért kell rajtuk vagy épp nem kell rajtuk segíteni. Az egész menekültkérdés politikai üggyé vált, melyből a kormány megpróbált politikai tőkét kovácsolni. Most azonban lecsengeni látszik a dolog. És hiába volt az intenzív kampány: sem a lakosságot, sem pedig a nemzeti országgyűlést nem sikerült Orbánnak meggyőznie arról, hogy a migránsok valódi veszélyt jelentenének országunkra nézve.

És most mégis úgy ül Orbán a miniszterelnöki székbe, mintha mi sem történt volna. Mintha nem dobált volna ki tízmilliárd forintot egy felesleges és ostoba kampányra. Mert mit ér az a népszavazás, aminek semmilyen közjogi következménye nem lett? Ezt a népszavazási kezdeményezést a kormány nyújtotta be. És ezért a kudarcért egyedül a kormánynak kéne vállalnia a felelősséget. Persze ha országunkban létezne még a felelősség fogalma. 

Orbán nagyon magabiztosan ülte meg a gyeplőt: de mégis leesett a lóról. Idén ősszel egy komoly leckét kapott. Megtanulta, hogy nem minden a saját elképzelése szerint alakul. És most úgy viselkedik, mint egy óvodás kisgyerek (bár nem akarom megsérteni az óvodás kisgyerekeket ezzel). A Jobbik nem volt hajlandó feltétel nélkül megszavazni az alaptörvény módosítását: a letelepedési kötvény megszüntetését szabta feltételül. Ebből a kötvényből Rogán igen alaposan meggazdagodott, talán ez megmagyarázza, miből is telt neki helikopterezésre... A Fidesz azonban egy percig nem volt hajlandó a piszkos pénzről lemondani. Pedig már most több ember vásárolt letelepedési kötvényt, mint amennyi embert be kellett volna fogadnunk az EU aláírása alapján. Ha befogadnánk a kvóta által előírt embereket, kevés pénzünkbe kerülne, mint amennyit a népszavazásra kidobtunk az ablakon. És még nem is tettük volna magunkat nevetségessé a világ szemében.

Mert nem az a baj, ha követsz egy elvet, még akkor sem, ha ez az elv alapjaiban hibás. A baj ott kezdődik, ha még a saját elveidhez sem tudsz következetesen ragaszkodni. Márpedig a Fidesz nem tud következetesen ragaszkodni az elveihez. Orbán mindvégig kettős beszédet folytatott: miközben a szegény menekülteket kizárta az országból, a gazdag migránsoknak letelepedést adott. És bizony ezt sem pénzért árulta: a kötvény ugyanis azt jelenti, hogy az érte kifizetett pénzt az államnak vissza kell majd fizetnie - méghozzá: kamatostul. Orbán veszteséget csinál az államnak, és beengedi  a gazdag migránsokat, csak azért, hogy a hozzá tartozó sleppet elássa az államtól lecsöppenő elemózsiával (a mi adóforintjainkkal!).

Amikor a Jobbik nem szavazta meg az alaptörvény módosítását, a Fidesz teli torokból hazaárulózott. A Jobbik azonban nem adta magát egykönnyen, és olyan lépést húzott meg, melyre nem láttunk példát az utóbbi években: benyújtotta a Fidesz módosítását azzal a különbséggel, hogy tiltották volna a letelepedési kötvényt - a Fidesz pedig még napirendre se vette. Most már nem fontos a Fidesznek a kvóta elleni harc (hisz a saját zsebük bánja). Most már nem fontos a Fidesznek a migránskérdés. De most akkor ki is a hazaáruló?

Játsszák itt az óvodást, a mi kárunkra. Pedig nem lenne nehéz kimondani: a miniszterelnök egy kicsinyes sz...r alak. Nem akarok káromkodni, de ez a helyzet. Kevés olyan ember vezette még az országot Orbánon kívül, aki ennyire kicsinyes és szánalmas lett volna. Aki ennyire átlátszó módon hazudott volna, és aki ennyire átlátszó módon lopta volna az országot. És Orbán van annyira kicsinyes és szánalmas, hogy nem veszi észre: a legutóbbi lépéssel saját legitimitását - mi több: alkalmasságát - kérdőjelezte meg. Orbán nem alkalmas a miniszterelnöki pozícióra. Oda egy korrekt, egyenes gerincű embernek kell ülnie. De nem is viseli már többé legitim módon ezt a pozíciót. Egész politikája bukott meg néhány hét leforgása alatt. 

Nem az a baj, hogy a kvótanépszavazás érvénytelen lett. Nem is az a baj, hogy az alkotmánymódosítást a parlamenten nem tudta keresztülverni - a baj az, hogy egész politikáját ez határozta meg. Hogy semmi másról szó sem esett az elmúlt egy évben. Hogy az ostoba és buta kampányával ellehetetlenítette a probléma valós átlátását. De még nagyobb baj az, hogy egész végig hazudott. Mert neki baja volt azzal az ezerrel, akiket az EU akart ideküldeni, de nem volt baj azzal a többezerrel akiket ő engedett be. Hogy ő elhitette mindenkivel milyen fontos a kvóta elleni harc - de azt már nem említette, hogy nem fontosabb, mint Rogán haverjának kötvényei. Ha maradt még férfiasság a miniszterelnökben, akkor most le kéne mondania. Bevallhatná becsülettel, hogy politikája megbukott, és férfiasan távozik a miniszterelnöki pozícióból. Vagy viselkedhet úgy, mint egy óvodás kisgyerek, és ragaszkodhat foggal-körömmel a hatalomhoz, de akkor egy valamit ne várjon el tőlünk: hogy férfiként tekintsünk rá.

Kevés gerinc szorult ebbe a kormányba, annál több gyerekesség és kicsinyesség. De valahol ideje lenne kimondanunk: a migránspolitika megbukott. A kormány politikája megbukott. Innentől kezdve számomra ez egy illegitim kormány. Amikor megtörtént a Brexit és a britek megszavazták a kilépést az EU-ból, akkor David Cameron lemondott. Orbán nem akar lemondani. Nem akar, pedig eddig is a korrupció árnyékolta be kormányzatát, most pedig a Pharaon-ügy vet árnyékot rá. De ami miatt még inkább le kéne mondania, az egész eddigi kormányzatának bukása. 

És igen: innentől kezdve igenis ki kell mondanunk - mi több állampolgári kötelességünk kimondani - ez a kormány semmiféle legitimitással nem rendelkezik. Ezt a fajta legitimitást elvesztette. Sem a népet, sem a parlamentet nem tudta meggyőzni igazáról. Amikor pedig lehetőségük lett volna a kvóta elleni fellépésre, akkor inkább fontosabbnak tartották a kötvények ügyét, mint a kvóták ügyét. Innentől egy valamire tudom biztatni az olvasókat: minél szélesebb tömegekkel tudatosítsák, hogy ez a kormány illegitim, és bármerre is járnak, lépten-nyomon követeljék a miniszterelnök lemondását.

 

Ehhez a poszthoz kivételesen nem rendelek képeket - beszéljen önmagáért a szöveg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr9111987628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.22. 08:06:26

Le kell mondani, ha egy javaslatot nem sikerül átvinni a parlamenten? Viccelsz?
süti beállítások módosítása