Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

A baloldal üdvöskéi - 3. rész: Vágó István

2015. december 18. 06:30 - Politikai Provokatív

A médiasztárból lett Gyurcsányista politikus

Sorozatunk mai részében egy igen érdekes személyiséggel, Vágó Istvánnal fogunk foglalkozni. Ki ne ismerné Vágó Istvánt? Emlékszem még, gyerekkoromban mennyire vártam, hogy kezdődjön a Legyen Ön is Milliomos, és beülhessek a tévé elé. Szórakoztató kvízműsoraival egy egész ország szívébe lopta be magát. Intelligens, okos embernek ismertük meg. Aztán történt vele valami, és jött egy óriási negatív fordulat. Vágó István kedvelt műsorvezetőből Gyurcsány Ferenc szekértolójává vált. Szomorú és sajnálatos fordulat. De mindenképpen megér egy elemzést!
Amikor még egy ország szerette

1976. De régen is volt már ez az év! Ebben az évben történt ugyanis, hogy Vágó István először bukkant fel a televíziók képernyőjén, méghozzá a Riporter kerestetik című akkori vetélkedőben, mint játékos. Vágó képességei predesztinálták arra, hogy maga is műsorvezetővé váljon. A '80-as évektől folyamatosan, egészen a 2000-es évek végéig vezetett vetélkedős műsorokat. Olyan híres tévéműsorok köthetők a nevéhez, mint a Játék határok nélkül, a Mindent vagy semmit, vagy a Legyen ön is milliomos! Az idősebb olvasóknak ezek a nevek ismerősen csenghetnek, és még csak hármat említettem.

legyenonismilliomosvago.jpg

Kinek ne lenne ismerős ez a kép?

A műsorait zseniálisan vezette. Mindig hagyta évődni a versenyzőt. Sosem lehetett tudni, hogy éppen segít-e neki, vagy pedig a rossz irányba tereli. Bárkit, még a legmagabiztosabb embert is képes volt elbizonytalanítani. Műsora szórakoztató volt, mindig élvezet volt nézni, és az ember mindig gyarapíthatta ismereteit. Vágó pedig egy kifejezetten szimpatikus és intelligens embernek tűnt.

Véget is érhetett volna ezzel a karrierje. Ha ekkor kivonul a médiából, méltóságteljesen, nyugodtan tölthette volna nyugdíjas éveit. Mindenkiben megmaradhatott volna ez a pozitív kép róla, és úgy emlékeztünk volna vissza rá, mint az egyik legjobb műsorvezetőre a hazai televíziózás történetében. De szép is lett volna! De sajnos nem így alakult. Történt valami, és Vágó a lehető legrosszabb útra tért.

 

A gyurcsányista fordulat

2008. Lassan itt az év vége, nyugodtan kijelenthetjük, hogy 8 év telt el azóta. Ez volt a törés Vágó munkásságában, a fordulat, ami mindenkit meglepett és sokkolt. Soha ekkora megdöbbenést nem okozott még médiasztár, mint ő akkor. De előtte idézzük is fel, mit történt az év első pár hónapjában!

Gyurcsány Ferenc gyalázatos kormányzása mélyponton volt. 2006 óta nem sikerült leváltani, erőszakkal tartotta magánál a hatalmat. Előrehozott választásokról hallani sem akart, holott ekkor már saját pártján belül is kezdett érződni a helyzet tarthatatlansága - párton belül és kívül egyre többen voltak elégedetlenek a kormányfő munkájával. Aztán még az év elején sor került a szociális népszavazásra. Ez kegyelemdöfés volt. A magyarok elsöprő többséggel leszavazták a kórházi napidíjat, a vizitdíjat és az egyetemi tandíjat. Egyértelmű volt, hogy nem kérnek Gyurcsány kormányzásából. Az SZDSZ kilépett a kormánykoalícióból (igaz, csak formálisan; minden egyes szavazáskor az MSZP mellé álltak). Azt hiszem, a legjobb összefoglalót a helyzetről Horn Gábor SZDSZ-es politikus adta akkor.

Értelmes ember, aki valamire is tartotta magát, akkor nem állt be Gyurcsány mögé. Nem úgy Vágó István! 2008 áprilisában Vágó nyíltan kijelentette, hogy ő Gyurcsány mellett áll. Sokan nem tudták értelmezni az elhangzottakat. Jó páran gondolhatták úgy, hogy ez csak valami tévedés. De nem, sajnos nem, ő valóban komolyan gondolta, és beállt Gyurcsány Ferenc mögé. Ezzel elvágta magát, de talán még lehetett volna innen visszaút. Talán. Azonban Vágó ekkor már sejthette, merre fog alakulni sorsa, hogy elsőosztályú műsorvezetőből huszadrangú politikussá válik. Akárhogy is: ezt a sorsot ő választotta magának.

 

A DK-s út

Ne szaladjunk ennyire előre! 2009-ben kapott még egy felkérést a TV 2-től a Párbaj című műsorra. Ez lehetett volna egy kitörési esély számára, ahol visszatér a műsorvezetés világába. Azonban a műsor nem volt sikeres, ezért a TV 2 egész egyszerűen bontotta a szerződést. Vágó ezek után végleg Gyurcsány felé fordult. 2011-ben ki is jelentette, hogy ő bizony gyurcsányista.

Persze e mellett azért próbálkozott ő az eszéből is tőkét kovácsolni. A Szkeptikus Társaságban való részvétele kifejezetten ezt a vonalat erősítette. Ennek a társaságnak kifejezetten a tudomány népszerűsítése volt a célja, és az ezoterikus tévhitek felszámolása. Ez a vonal akár még szimpatikusnak is tűnhet, de megint felteheti az ember a kérdést: miért volt szükség a politikára? Miért nem tudott Vágó megmaradni ezen a vonalon? Egy szkeptikus, józanul gondolkodó médiaszereplőt nem minden nap lát az ember - hát még olyat, aki hiteles! Azonban Vágó politikai gondolkodása a lehető legmesszebb áll attól, amit józannak lehetne nevezni. Talán ezekre a kérdésekre maga Vágó sem tudja a választ.

Talán elcsábította a hatalom ígérete. Talán volt benne némi szereplési vágy. Talán ki akarta fejezni magát. Ki tudja? De ha így is volt, még mindig jobban járt volna, ha a Fidesz oldalán száll be a politikai küzdelembe, mint így. Igazából akármelyik pártba lépett volna be, jobban járt volna. Választhatta volna mondjuk a szintén józan politikai gondolkodású LMP-t. De nem. Neki a DK kellett és Gyurcsány.

vagovalasztas.jpg

Vágó a baloldali összeborulás színeiben "pózol". (A képminőségért elnézést kérek, sajnos nem találtam jobbat.)

Vágóval ezek után már nagyon elszaladt a ló. A tavalyi önkormányzati választáson már a DK színeiben indult a 12. kerületben, ahol nem meglepő módon kikapott fideszes ellenfelétől. Hát ezek után nyugodtan bárki felteheti neki a kérdést: megérte, Vágó úr? Valószínűleg nem. Gondolhattuk volna, hogy ezek után Vágó rájön arra, hogy nem volt ez egy túl jó ötlet, hogy ez egy rossz út volt. Elvégre Vágó okos és bölcs. Sajnos Vágó azonban nagyon rácáfolt saját magára. Nem hogy eltávolodott volna Gyurcsánytól, hanem épp ellenkezőleg: közeledett hozzá.

Idén év elején be is lépett a szélsőséges pártba. Nem kellett sokat várnia - meg is kapta Gyurcsánytól az olcsó koncot: a Média Munkacsoport vezetője lett. Ez elsőre komolyan hangozhat, de ha jobban megnézzük a DK retorikáját, akkor válik csak világossá: ez a tisztség szó szerint semmit nem ér. Ahhoz, hogy a nap 24 órájában szidják ész nélkül a kormányt, nem kell külön munkacsoport. Valójában Vágó eladta a lelkét, a becsületét, az önbecsülését, és kapott érte egy látszatpozíciót. Ilyen egy igazi "hála" Gyurcsány Ferenc módra. Attól az embertől mi sem számíthatnánk többre!

vagogyurcsany.jpg

Vágó István és a bukott politikus kezet ráznak

És hogy mit csinál most Vágó István? Jelenleg épp egy Facebook-oldalon ossza meg gondolatait a nagyvilággal. Ennyi maradt annak az embernek, aki egykor a legnézettebb televíziós műsorokat vezethette a legnagyobb csatornákon! Kicsit talán még szánhatjuk is. Persze gondolatai már végleg eltorzultak, nyoma sincs az értelemnek, Gyurcsány sötétsége rá is ráragadt. Figyelmesen végig görgetve posztjait, jó ha 10-ből találunk 1 valóban értelmes bejegyzést. A többiben semmi mást nem csinál, csak amit egy DK-s pártkatonának tennie kell: droid módjára szidja a kormányt ész nélkül, szinte a hét minden napján. Most éppen Kövér László és Ákos a téma, korábban a menekültek voltak. Mindegy mi, csak szidhassa a kormányt.

Bejegyzései első látásra értelmesnek is tűnhetnek, de már a látszatra is alig ad. Ha jobban a mélyére nézünk, akkor kisejlik, hogy a jól felépített posztok mögött semmi nincs, csak az elvakult baloldali gyűlölet. Ezek nem Vágó István gondolatai. Ezek Gyurcsány Ferenc gondolatai. Ezt már talán Vágó maga sem veszi észre. Rajta már nem lehet segíteni: az egykor fényes elméjű ember örökre a szellemi sötétség mélyébe süllyedt. Innen már nincs visszaút. A médiaszereplőknek ugyanakkor álljon ez intésként: nem éri meg Gyurcsánnyal kooperálni, mert az az út sehova sem vezet.

Sorozatunk következő részében Mesterházy Attilával fogunk foglalkozni.

 

A baloldal üdvöskéi című sorozat eddigi részei:

1/a. rész: Gyurcsány Ferenc - Az egyszeri antiorbánista

1/b. rész: Gyurcsány Ferenc - Az illegitim kormányfő

2. rész: Bajnai Gordon - Egy vállalható arc?

 

Kíváncsi vagy, milyen tartalmak várhatók az ünnepek alatt? Kattints a részletekért!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr408180202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.18. 06:53:06

Mi ezzel a gond?

Attól, hogy valaki tehetséges valamiben, még lehetnek szélsőséges, intoleráns nézetei.
süti beállítások módosítása