Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

A baloldal üdvöskéi - 2. rész: Bajnai Gordon

2015. december 04. 06:00 - Politikai Provokatív

Egy vállalható arc?

A baloldal üdvöskéi című sorozat első részében Gyurcsány Ferenccel foglalkoztunk. Őt két részben vizsgáltuk meg, először a mostani politikáját, majd a kormányzását érintettük. Most Bajnai Gordonra fogunk kitérni. Ha van valaki, akit a baloldaliak vállalható és hiteles politikusként szoktak felhozni, az pont Bajnai. Gyurcsányhoz mérve valóban szimpatikus személyről van szó. De vajon van-e tudás mögötte? Mostani bejegyzésünkben ezzel fogunk foglalkozni.

Szerény, túlságosan is szerény

A gyurcsányi ámokfutás után mindenkinek megváltásnak tűnt Bajnai Gordon. Végre egy normális ember, és nem egy őrült irányítja az országot - gondolhatták sokan. Bajnainak valóban voltak szimpatikus megnyilvánulásai. Ilyen volt például, amikor egyszer bocsánatot kért egy rosszul sikerült kijelentése miatt. Még jobboldaliként is be kell vallanom: ez egy kifejezetten szimpatikus lépés volt tőle, nem sokszor láthattunk ilyet magyar miniszterelnöktől. Furcsa módon még azt is rokonszenves lépésnek tartom tőle, amikor beoltatta magát a sertésinfluenza nevű járvány ellen (aki még emlékszik, az tudja milyen hisztéria tört ki a járvány miatt világszerte).

Valójában szerény és visszafogott kormányfőként lehetne jellemezni. Ugyanakkor az a baj, hogy egy kormányfőnek nem feltétlenül kell szerénynek és visszafogottnak lennie. Ez sajnos meglátszott akkor is, amikor Sólyom László akkori köztársasági elnököt egész egyszerűen kitiltották Szlovákiából.  Bajnai még ekkor is a visszafogott politikáját folytatta, ami súlyos károkat okozott a magyarságnak és a határon túl élő magyar kisebbségeknek. Ficóval szemben sokkal keményebb fellépésre lett volna szükség. Érdemes megjegyezni, hogy ma már nem is hallunk hasonló botrányokról, holott még mindig Fico vezeti Szlovákiát (igaz, azóta már volt egy rövid ideig ellenzékben is).

Bajnai nem tudott rendet tartani, sem kint, sem bent. Kívülről a magyar diplomácia puhasága miatt eleve kudarcra volt ítélve, képtelenek voltunk bármiféle érdeket is érvényesíteni. Belül pedig a miniszterelnök nem tudta fékezni a bűnözést, nem tudta megakadályozni a bankokat abban, hogy súlyos kamatokkal és egekbe szökő törlesztőrészletekkel kirabolják a magyar embereket. Mindössze egy megállapodásra futotta tőle, holott háta mögött volt a teljes törvényhozás. Egyszerűen muszáj kimondani: Bajnai alkalmatlan volt miniszterelnöknek.

bajnai.jpg

 

Az IMF helytartója

A baloldaliak legfőbb érve Bajnai mellett, hogy ő legalább a gazdaságpolitikához nagyon ért. Bajnai egyéves kormányzása pont a világválság legsúlyosabb időszakára esett. Magyarország gazdasága olyan gyenge lábakon állt a második Gyurcsány-kormány elhibázott politikája miatt, hogy amikor a válság begyűrűzött hazánkba, az egyből össze is omlott. A kormányzat egyből hitelfelvételre kényszerült az IMF-től, amit a második Orbán-kormánynak kellett visszafizetnie. Ezt a súlyos terhet egész egyszerűen a következő kormányra hárították, majd kritizálták Matolcsy válságkezelő politikáját - amolyan jó baloldali módra.

Persze az IMF nem adta ingyen a hitelt: a kormány súlyos megszorításokra kényszerült, ami azóta Bajnai-csomag néven híresült el. Természetesen ezek a megszorítások is a kisembereket, és véletlenül sem a bankokat sújtották. A bankok persze szabadon garázdálkodhattak, őket ugyebár meg kellett menteni. Az állampolgárok már eszébe sem jutottak Bajnaiéknak. De legalább a "kedves" miniszterelnök nem rejtett semmi véka alá, megmondta, hogy fájni fog. Arról már elfelejtett szólni, hogy hány magyar embert tett tönkre ezzel. Valójában, amit Bajnai kormányzati sikerének tulajdonítanak az semmi több, mint a magyar emberek kárára az IMF utasítására végrehajtott megszorítócsomag. Ez volt az IMF-hitel ára. Hiába az alacsony kamatok, túl drága hitel volt ez nekünk.

Persze kormányzása végére sem álltunk túl jól: Görögország szintjén volt a gazdaságunk, és sokan összeomlást jósoltak. Bajnai feltette a pontot az i-re, ami az MSZP 8 éves kormányzását illeti. Valójában Matolcsy György végrehajtott reformjai rángatták ki a csőd széléről gazdaságunkat, nem Bajnai kormányzása. De ha már idáig jutottunk, akkor azért érdemes lehetne szót ejteni arról is, hogy ki volt felelős azért, hogy a válság ilyen szinten begyűrűzött Magyarországra? Vajon ki volt a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter? Csak nem Bajnai Gordon? Ennyit a túlmisztifikált Bajnai valódi tudásáról.

És hogy kecsegtetett-e valami jóval még kormányra kerülése előtt? Nos, mindenki döntse el maga, miután megnézte ezt a videót.

 

Politikai ambíciók nélkül 

Ez már-már annyira közhelyes, de azért érdemes erről is szót ejteni. Bajnai Gordon ugyanis egy olyan szerény figura, hogy neki még politikai ambíciói sem voltak. Mondjuk egy miniszterelnökről ezt még el is hiszi az ember... Bár ez nem csak nekem jutott eszembe.

Persze nem indult a 2010-es választásokon, mivel nem akarta arcát adni az elbukó MSZP-hez. Igaz, ő vitte végig az utolsó egy évet, de csak kellemesebb volt néznie Mesterházy szerencsétlenkedését, mintha ő magának kellett volna elviselnie azt a méretes zakót, amit akkor kaptak a szocialisták. Aztán Bajnai félre is vonult szépen. Hogy visszatérjen...

Bajnai visszatérése annál is érdekesebb, mivel neki nem voltak politikai ambíciói. Aztán jött a baloldai csiki-csuki. Először a Haza és Haladás mozgalom élén, majd az Együtt élén. Időközben csatlakozott hozzájuk a Milla, majd az LMP-ből kivált PM, aztán ők összefogtak az MSZP-vel, pedig nem akartak, aztán Gyurcsánnyal, majd Fodorral... Komolyan van, aki ezt képes követni? 

Aztán a dicsőségesnek nem nevezhető 2014-es választások után a politikai ambíciók nélküli ember úgy gondolta, inkább nem megy a parlamentbe, és lemondott mandátumáról. Még a saját, megvezetett baloldali szavazóit is cserbenhagyta, hiszen nem képviseli őket a magyar parlamentben. A Bajnai formációjára szavazók így elmondhatják, hogy elvesztettek egy szavazatot. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a politikai ambíciók nélküli politikus mikor fog újra visszatérni a magyar közéletbe, hogy aztán megint eltűnhessen. Úgy látszik Bajnai olyan, mint a kísértet: hazajár.

Sorozatunk következő részében egy érdekes személlyel, Vágó Istvánnal fogunk foglalkozni.

 

A baloldal üdvöskéi című sorozat eddigi részei:

1/a rész: Gyurcsány Ferenc: Az egyszeri antiorbánista

1/b rész: Gyurcsány Ferenc: Az illegitim kormányfő

 

Új és rendszeres tartalmak a blogon! Katt a részletekért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr338128170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.04. 10:00:21

Bajnai nagy pozitívuma: talán az egyetlem ballib vezető, aki levonta a következtetést, s önként visszahúzódott. Azt hiszem, ez jelzi: erkölcsös, ép érzékű személyiség.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.04. 15:45:17

Nam való első számú vezetőnek. 2009-ben is csak szükségmegoldás volt a bukott Fletó helyett. Akkortájt sok mindenkinek a neve szóba került, de senki sem akarta vállalni, mert a 2010-es bukta 100%-os volt..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.12.04. 16:23:19

Sokadik lehetőségnek nekem jó lett volna ő is.
Jobbik meg Bokros után talán.

micsoda? 2015.12.04. 17:37:11

Szerintem az a természetes még itt is, hogy nézze meg az ember merről fúj a szél:)
Ami kimaradt, Egyetlen kormány sem tett olyan kivételes nyugdíjemelést mint Gyurcsány -Bajnai kormány. A legrosszabb időben - rendszerváltás égig érő inflációja - nyugdíjazottak ellátását kiemelt mértékben növelte. Szerencsére legalább az alap javult a mai kormány szűken mért emeléséhez.

Lehet, hogy nem volt keménykezű vezető, de nem is volt ennyi haragosunk.

Bogyó 2 2015.12.04. 18:10:06

"Bajnai még ekkor is a visszafogott politikáját folytatta, ami súlyos károkat okozott a magyarságnak és a határon túl élő magyar kisebbségeknek. "

És persze Orbánék meg egy csomó jót tettek a külhoni magyarságnak, igaz? Kérdezz már meg pár erdélyit. Nem olyat aki maga is kardcsörtető, a magyar állampolgárság miatt könnyező, vagy szélsőjobbos figura, hanem a normálisakat. Akik nem voltak oda Semjén belovaglásától, meg a tusványosi észosztástól. Olyanokat, akik ki voltak akadva a Fidesz MPP-t nyomató propagandájától. De erdélyi barátaink elküldték a búsba a legutóbbi választáson a Fidesz által összegründolt és a külhoni magyarság megosztását célzó pártocskát a levesbe és behúzták az X-et az RMDSZ-re.

Bogyó 2 2015.12.04. 18:36:41

"Belül pedig a miniszterelnök nem tudta fékezni a bűnözést, nem tudta megakadályozni a bankokat abban, hogy súlyos kamatokkal és egekbe szökő törlesztőrészletekkel kirabolják a magyar embereket."

Na, persze, mert Orbán meg megakadályozta a bűnözést. Te hol élsz, a Holdon? Egekbe szökő törlesztőrészletek? Talán Bajnai tehet a 2008-as világválságról? A törlesztőrészletek a devizaárfolyamok miatt szabadultak el, ráadásul senkinek a fejéhez nem fogtak fegyvert amikor aláírta a szerződést. Orbán persze rákényszerítette a bankokat népszerűségnövelése miatt, hogy veszteségeket szenvedjenek el, miután ő is jópár éven át hagyta még a magas részleteket. Mondjuk úgy, okosabban etette meg a választások előtt a magyarokat, mint Bajnai, Bajnai túl tisztességes volt, nem olyan minden hájjal megkent mint Orbán. Sajnos néha tényleg ez kell, de az eltelt idő bebizonyította, hogy az ilyen emberek azonban a saját érdekeiket tartják szem előtt és beáldozzák a nemzetet is a hatalmuk miatt.

" A kormányzat egyből hitelfelvételre kényszerült az IMF-től, amit a második Orbán-kormánynak kellett visszafizetnie."
Egyáltalán nem kellett volna visszafizetni. Az IMF-hitelnél olcsóbb nincs. Orbánék nem azért fizették vissza, mert akkor vissza kellett fizetni, hanem azért, mert a megszorításokat ők a maguk módján, nem az IMF által ajánlott módon kívánták végrehajtani. Még mindig megy a süket duma arról, hogy az IMF a kisemberek ellen összeesküdött szervezet? Stagnáló nyugdíjak, lecsökkent munkanélküli segély, megregulázott önkormányzatok, lecsúszó hitelminősítések, zsugorodó gazdaság, kivándorló huszonévesek, kint maradó 30-asok, az ország területi és vagyoni különbségeinek fokozódása, a vidék tönkretétele (sajnos ebben Gyurcsányék és Bajnai se voltak jobbak). Most a szarból való kapaszkodás pedig nagy győzelmi jelentésként tálalva.

"Háta mögött volt a törvényhozás." De azt elfelejted, hogy nem volt kétharmad, nem volt számára szabott Alaptörvény, nem volt bólogató jánosokká degradált Ab, Köztársasági elnök, bolsevik módra kiépített párthierarchia, antidemokratikus belső döntési mechanizmus, meglehetősen nagy, túl nagy egyszemélyi hatalom.

Bajnai talán tényleg túl szerény és korrerkt, karaktergyilkosság áldozata lett, erről persze egy szót sem ejtesz a korrektség jegyében. Egy szót se, hogy a libázásos lejárató kampány, amely nélkül 2012-ben nem múlhatott el Híradó, minden bírósági döntés szerint megalapozatlan volt és rágalom. Ebben a tekintélyelvű, keresztapás, félfeudálisan gondolkodó, a demokrácia lényegét nem értő, a politikát csak győztesek és legyőzöttek viszonylatában értelmezni, a többpártrendszerben valójában hinni nem képes kelet-európai világban tényleg nincs sikere az ilyen figuráknak, ahol a macsó a tigrisen félmeztelenül lovagló Putyinok a fasza gyerekek a hülye gyerekeknek. Ez a társadalom még éretlen arra, hogy a racionalitás alapján válasszon vezetőket.
A svéd miniszterelnök egy poénkodó videóban gyorsan elmossa a kint hagyott kávéscsészét a titkárnő jelzésére. Na, ez nálunk, az orbáni úr-szolga világban elképzelhetetlen.

Bogyó 2 2015.12.04. 18:44:27

Gondolom, majd Vágó is megkapja a magáét, de érdemes volna a Jobboldal üdvöskéiről is néhány cikk. Pl. Simicska Lajos, nemzeti vagyonkezelése, Mészáros Lőrinc példamutató szorgalma, Kósa Lajos értelme, Deutsch Tamás következetessége, Lázár János jószándéka, Kövér László toleranciája, Szíjjártó szerénysége, Matolcsy eredményeit is kíváncsian várnám, hadd vígadjunk sírva.

♔bаtyu♔ 2015.12.04. 18:46:11

Azért nagyon ügyesen lelépett Soros egy milliárdjával. Azért onnan látszik, hogy Sorosnak mennyi pénze van, hogy egyrészt a tök esélytelen Bajnaira tett, másrészt Bajnai még mindig él.

Gondolom, ha Bajnai nyert volna, visszakapta volna több száz %-os haszonnal.

rasztaszív 2015.12.05. 16:13:44

@♔bаtyu♔: ahogy a vatikán orbán győzelmével...?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.12.07. 21:03:52

Lehet tényleg a zsidók embere,de tényleg nehéz dolga volt.
süti beállítások módosítása