Politikai Provokatív

Politika tabuk nélkül

Nem Putyin az ellenség

2015. november 24. 06:00 - Politikai Provokatív

10 ok amiért az EU-nak át kéne gondolni Oroszországgal kapcsolatos politikáját

Putyin. Ha egy baloldalinak meg kell neveznie egy nem kívánatos külföldi politikust, alighanem Putyin fog először eszébe jutni. Indoklásként hozza Ukrajnát, a melegeket és talán még Paks 2-t is. Persze ez nem csak a baloldaliakra igaz, hanem az Európai Unióra is. Putyin egy olyan figura, akit mindig lehet támadni, de azért csak jó, ha tudunk tőle venni földgázt, csak jó, ha besegít az ISIS elleni háborúba. Egyszerre támadják és kooperálnak vele. Valahogy érezzük azért, hogy nincs ez rendjén. Persze az EU folyamatosan meghosszabbítja a szankciókat, és feltételeket támaszt Oroszországgal szemben. Mintha a fent említett dolgok súlyosabbak lennének annál, mint hogy potenciális terroristák ezrei (tízezrei?) vannak az EU területén. Íme 10 ok, ami miatt az EU jobban járna, ha átgondolná Oroszországgal kapcsolatos politikáját.

1. Nem az a legfontosabb, mi történik a melegekkel Moszkvában:

Putyint sokan támadják a melegekkel kapcsolatos politikája miatt. Persze ő csak a melegpropagandát tiltotta be (ahogy ezt ő nevezte). Mégis divat lett a homofóbiájára hivatkozni. Nem ez az EU szankciók oka, ezt nyilván tudjuk, de Oroszország megítélését mégis nagyban befolyásolja. Még kis hazánkban is szerveztek ez ellen tüntetést meleg szervezetek. Még a tavalyi téli olimpiát sem tudták ezek az aktivisták csöndben végignézni. Attól, hogy az USA-ban legális lett a melegházasság, és az EU számos tagállamában is legálissá vált, figyelembe kell venni, hogy a kérdés kezelése még mindig belügy. Oroszországnak joga van olyan melegekkel kapcsolatos politikát folytatni, amilyet szeretne. Ahogy az EU-nak is. Csak tiszteletben kéne tartani egymás politikáját. És ott sem a melegek üldözéséről szól a dolog, hanem a melegfelvonulás betiltásáról, és a homoszexualitás reklámozásának tiltásáról. Ha ezek a dolgok zavarják az oroszokat, miért ne lehetne betiltani? Ez inkább szól Oroszországról, mint a melegekről. Máskülönben sokkal inkább foglalkoznának azzal, hogy a világ számos országában magát a homoszexualitást még mindig büntetik.

2. Krím már úgyis orosz kézen marad:

Aligha van reális esély arra, hogy a Krím-félsziget visszakerül valaha is Ukrajnához. A félresikerült ukrán forradalom után Oroszország ezt a területet bekebelezte, és sajátjává tette. Ukrajna akármennyire is tiltakozott, érdemi lépéseket nem tett a félsziget visszafoglalása érdekében és valószínűleg nem is fog tenni. Oroszország számára ez egy fontos gazdasági és stratégiai helyszín. Ugyanakkor jelzés értékű, hogy a minszki megállapodáson már szóba sem került a Krím-félsziget ügye, ezzel az EU hallgatólagosan bár, de elismerte Oroszország jogát a területre.

3. Ukrajna az új vezetés alatt is a gazdasági csőd felé tart:

Hiába a forradalom, hiába az új vezetés, az ukrán gazdaság továbbra is igen gyengén muzsikál. Ezt az országot már csak a nyugat pénzpumpája védi a totális államcsődtől. De kérdés, hogy ez meddig tartható fenn. Támogatásokon, segélyeken él az ország. Az új hatalom sem tudta megoldani az égető gazdasági problémákat, sőt ha lehet, most még nagyobb a baj, mint előtte volt. Úgy kell ezt elképzelni, mintha csupa Gyurcsány Ferencekből állna az ukrán kormány. Csakhogy az ottani gazdaságpolitikához képest a Gyurcsány-kormányok gazdaságpolitikája valóságos gazdasági csodának tűnik. Nem csoda, ha egy ilyen országhoz nem kíván már tartozni a keleti orosz kisebbség, és inkább a vonzóbb Oroszországot választaná (ha hagynák). Amíg Ukrajna nem lesz egy gazdaságilag erős és vonzó ország, addig Kelet-Ukrajnában lesz ok a háborúskodásra.

putyin_1.jpg

4. Ha nincs európai piac, jó lesz a kínai is:

Oroszországban óriási gazdasági potenciál van, és ezt bolond lenne egy, a növekedést szem előtt tartó ország vagy régió nem kihasználni. A szankciók azonban pont arról szólnak, hogy az EU nem tud gazdasági befektetéseket eszközölni Putyin országában. A kontinens lakói így euromilliárdoktól esnek el évente. Ez persze nem a gazdag nyugati, hanem a szegényebb, keleti tagállamok számára jelent valódi veszteséget. Ha az EU feladná a gazdasági szankciókat, akkor a keleti tagállamok erősíthetnék gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal, ami elősegíthetné növekedésüket. A szankciók ugyanakkor nem zárják el Oroszországot attól, hogy más államokkal fonja szorosabbra gazdasági együttműködését. Kína erejét pedig nem szabad alábecsülni. Azok az euromilliárdok, amiket az EU a szankció miatt elveszít, most Kínát erősítik. Oroszország úgyis meg fogja találni a kapcsolatokat, mindegy mit csinál az EU.

5. Azért a gázt csak tőlük vesszük:

Elég érdekes lenne a következő szituáció: mindennap egy pékségbe járunk kenyérért. Mindennap ugyanabból a pékségből vesszük a kenyeret. Ennek ellenére hivatalos bojkottot szervezünk a pékség ellen, hogy senki ne vegyen onnan semmilyen pékárut, de a kenyeret azért továbbra is csak onnan hozzuk. Bizarr? Pedig pont ez folyik most az EU és Oroszország között. Még mindig az oroszok a legfontosabb gázszállítóink, és nélkülük aligha tudnának mivel fűteni a németek télen. Ugyanakkor Oroszországnak is érdeke a földgáz Európába exportálása. Ez egy kölcsönös gazdasági függés. Ezt be kéne látnia végre az EU vezető politikusainak. Valójában érdekeltek vagyunk a minél szorosabb gazdasági együttműködésben.

6. A saját tagállamaik beruházásait is akadályozzák ezzel:

Brüsszel visszamondta Paks 2-t. Ne legyen semmi kétségünk afelől, hogy ez egy kicsinyes bosszú volt. Oroszország is szúrja az EU szemét, és Magyarország is a bevándorlással szembeni határozott és hatékony fellépés, és a kvótarendszer elutasítása miatt. A beruházást évekig készítették elő, mivel jelenlegi atomerőművünk kapacitása és élettartama véges. Ennek ellenére Brüsszel simán elmeszeli. Korábban azért csak engedélyezte a fűtőanyag szállítást. Semmi kétségünk ne legyen afelől, hogyha a kormány a franciákkal vagy amerikaiakkal építette volna meg kétszer ennyiért az atomerőművet, semmi baja nem lett volna vele az EU-nak. A probléma az volt, hogy Oroszország vállalta a megépítést és még államközi hitelt is biztosított hozzá. Hogy már az első atomerőmű is orosz technológiára épült? Hogy Paks 2 olcsón tudta volna az áramot előállítani? Ez nem számít az EU-nak. Mint ahogy az sem érdekli őket, hogy Magyarország honnan szerzi a jövőben az áramot.  Saját tagállamuk fejlődését is akadályozzák.

7. Putyin az egyetlen, aki képes összetartani Oroszországot:

Akár tetszik a putyini rendszer egyeseknek, akár nem: senki más nem lenne képes az országot vezetni. Abban az országban nem volt soha európai értelemben vett demokrácia és liberalizmus. Jelcin próbálkozott hasonlóval, de nem kis híján csődbe juttatta az országot. Putyin ezzel szemben keményen bár, de tartja a rendet, és biztosítja Oroszország stabilitását. Egy olyan vezető, akit az oroszok vezetőként elismernek, akire felnéznek. Nélküle Oroszország vagy Ukrajna sorsára jutna, vagy ami még rosszabb: megerősödnének különböző terrorszervezetek, és ugyanúgy a terrorizmus melegágya lenne, mint most Irak, Szíria vagy Afganisztán. Putyin viszont egyben tartja az országot, és megvédi attól, hogy szélsőséges erők meg tudjanak erősödni benne.

8. Oroszországban van annyi potenciál, hogy legyőzze az Iszlám Államot:

A medve nem viccel: komolyan gondolja az Iszlám Állam elpusztítását, és mindent bevet ennek érdekében. Az USA eközben úgy tűnik, kényelmesen hátradőlt. Obama továbbra sem hajlandó érdemleges lépéseket tenni a terroristák elpusztításáért. A következő választások pedig messze vannak még, és akkor is csak azon múlik, hogy az USA hajlandó lesz-e változtatni lagymatag külpolitikáján, hogy ki foglalja el az elnöki széket. A meccs még körülbelül egy évig nem lesz eldöntött a demokraták és republikánusok között, és ez éppen elég hosszú idő ahhoz, hogy a terroristák megerősödjenek. Szerencsére azonban éppen gyengülnek, és ez annak köszönhető, hogy az oroszok még levegőhöz jutni sem hagyják őket. A terroristák legyőzése pedig közös érdekünk, és jelenleg Oroszországban van a legnagyobb potenciál ahhoz, hogy eltüntesse az Iszlám Államnak nevezett szörnyszülöttet a Föld felszínéről. 

9. A terroristák nem válogatnak:

A mi szemünkben ugyan van különbség egy magyar, egy német vagy egy orosz ember között. A terroristák szemében nincs. Ők ugyanúgy hitetlennek látják valamennyit, akik ellen dzsihádot kell folytatni. A szélsőséges terroristák lecsaptak Párizsban, és halálba küldték egy orosz utasszállító repülőgép 224 utasát. Nekik egyik vérengzés sem számított, csak húztak egy strigulát a halállistájukon. Ki tudja hol és kikre csapnak le legközelebb. Éppen ezért figyelembe kell venni, hogy ők nem fognak különbséget tenni áldozataik között, bárki terrorista bűncselekmény áldozatává válhat, aki nem a szélsőséges hitüket követi. Ebben a helyzetben az összefogás fontosabb, mint a széthúzás. Ezt Franciaország felismerte, és összehangolta katonai műveleteit Oroszországgal. Ha le akarjuk győzni a terroristákat, nem szabad fintorognunk Oroszországtól.

10. Azok az idők elmúltak, amikor Európa ütközőzóna volt az USA és a Szovjetunió között:

Az európai országok a hidegháború idején fontos feladatot láttak el: ütközőzónát képeztek az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Már akkor is ez a szerep nagyhatalmi érdekeket szolgált. A probléma csak az, hogy nagyon úgy tűnik, az európai országok kicsit megtartották ezt a szerepüket. Azonban nem lehet folyton Európa az ütközőzóna. Ha az USA-nak nagyhatalmi problémái vannak Oroszországgal, azt rendezze le ő a medvével, minket pedig hagyjanak ki. Az EU jobban tenné, ha megtalálná mindkét országgal a közös hangot, és olyan pozíciót foglalna el, amiből mind gazdasági mind politikai téren prosperálni tud. A jelenlegi helyzet a legkevésbé épp Európának jó, ezért is válna előnyére, ha újragondolná Oroszországgal kapcsolatos politikáját. Észre kell venni, hogy az EU akármennyire is szeretne nagyhatalom lenni, de nem az. Tagállamok szorosra font szövetsége, de nem nagyhatalom. Ezzel szemben Oroszország vagy az USA nagyhatalom. Az EU nem viselkedhet nagyhatalomként, ha közben nem az. De ugyanakkor nem is válhat nagyhatalmak egyoldalú kiszolgálójává. Ideje lenne megtalálni az egészséges egyensúlyt. Elsősorban az EU lakosainak érdekében.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaiprovokativ.blog.hu/api/trackback/id/tr928102834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.25. 01:16:48

"Oroszország rőffel mérhetetlen, ésszel érthetelen.."

E.Katolnai 2015.11.25. 02:49:11

hogy az európai liberális csürhe hogyan viszonyul az oroszokhoz, azt nagyon is jól mutatja a kedvenc szunnita-vahabbi kutyájuk (erdogan) ráruszitása a terrorizmussal harcoló oroszokra. Természetesen ez a vallás-fanatikus török kutya az aljas európai libsik (merkel, hollande, junckner) beleegyezésével, biztatására merte lelövetni az orosz gépet, nem bánnák kirobbantani a harmadik világháborút, csakhogy aljas rögeszméiket győzelemre vigyék.
Nem kell sajnálni a Párizsban történteket, a lelőtt orosz gép bizonyítja, h melyik oldalon állnak a sunyi franciák: van pofájuk mécseseket gyújtogatni, sírdogálni, magukat sajnáltatni, közben folyamatosan a szunnita-vahabita sakálokat támogatják. Most is azt hazudozzák, h Törökországnak joga van magát megvédeni, de hát ki a fene akarta megtámadni törökországot? Ki a jó anyjuk támadta meg őket? Világos, h merkelék most így használják a szunnita kutyájukat …
A kétszínű, nyálas liberális népség undorító úgy, ahogy van.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.25. 05:55:55

Manapság Oroszország kínál igazi alternatívát az antihumanista nyugat önpusztító, öngyilkos modellje ellenében. Ezért vicsorog a háttérhatalom Putyin ellen, s küld ellene egyik nap liberális kamikádzéket, másnap meg öngyilkos iszlamistákat.

Rudi Kató 2015.11.25. 05:59:33

Pontosan azért támadják Putyint és Oroszországot mert ő az egyetlen tisztességes vezető ebben a témában! A liberál fasiszta, rasszista, bolsevik zsidó eu-s vezetők csak ugatnak a demokráciáról közben a legaljasabb diktatúrát üzemeltetik az európai népekkel szemben! Az összeset kivétel nélkül fel kell akasztani

kilincs ami nincs 2015.11.25. 06:54:17

@maxval bircaman BircaHang Média: Természetesen, ahogy mondod, Putyin igazi, jó humanista alternatívát mutat (ahogy az a “ФСБ взрывает Россию” című könyvben is ki van fejtve). A világ sokkal jobb helyzetben lesz erkölcsileg (és anyagilag is!) ha elvei több nyugati országban elterjednek a csúnya liberális eszmékkel szemben és az azokat valló pártok kerülnek hatalomra (ami egyébként már mindjárt bekövetkezik. De tényleg. Tutira.).

Gekko 2015.11.25. 06:59:53

@Rudi Kató: Jaja, NY-Európa a történelem legaljasabb diktatúrája, ahova a ostoba gyermekeink önként migrálnak. Bezzeg Oroszország. A magyarságnak mindig is az Orosz medve jelentette a fénysugarat a történelem viharába.
Atya világ, semmit nem tanultál, de azt is elfelejtetted. Viszont jogod van ostobaságokat írni, és élsz is vele.

Ad Dio 2015.11.25. 07:46:22

Nem szeretem az oroszokat és Putyint sem.

De a pillanatnyi színpadon messze a kiszámítható karakterek közé tartozik. Az indítékai és a tettei elég jól áttekinthetőek.

Európának sokkal inkább keresnie kellene a kapcssolatot vele, mint kerülnie. Európának nem érdeke a hidegháború felelevenítése.

Exploiter 2015.11.25. 07:52:02

Az ok, hogy a gép lelövése értelmetlen és felesleges provokáció volt.
De azért van itt néhány dolog, amit nem lehet elfelejteni.
Pl hogy a ruszkik szándékosan sértenek meg rendszeresen határokat az utóbbi időben, ráadásul régi szokásukhoz híven nem is mindig akarnak hazamenni utána.
Krímet nem kéne annyival lezárni, hogy hát, ez van.
Mint ahogy az is tény, hogy Putyinhoz képest Orbán a megtestesült nyugati demokrata.
Üzletelni lehet vele, de bízni benne semmiképp.

Ad Dio 2015.11.25. 08:04:18

@Exploiter:

A bizalom a politikában mindig hiba. A kapcsolatot nem elvekre vagy bizalomra, hanem átlátható motivációra kell építeni. Ebben Putyin jó partner. A motivációja általában átlátható.

Krímet nem kell bolygatni. Meg lehetett volna előzni az annekcióját, ha Ukrajnát nem destabilizáljuk. Vagy ha már mindenképpen be akarjuk vonni az EU érdekszférába, legalább ésszel kellet volna csinálni (pl. garantálni a Szevasztopoli kikötő használati jogát és a keleti régió gazdasági kapcsolatrendszerét). Krím elment. Szerencsére vér nékül. Nagyon ostobán viselkedtünk ott mi nyugatiak. Az ukránok ebből fakadó szenvedései nekünk köszönhetőek :-(.

A törökök géplelövése pedig valóban kapitális hiba volt. Akkora kockázatot vállaltak, mint egy ház. szerencsére Putyin elég hidegfejű ahhoz, hogy ne lépjen hülyeséget még ilyen egyértelmű baromságra sem. Ez most s szerencsénk. Megmondom őszintén nem vagyok büszke a nyugati diplomáciára. Hibát hibára halmozunk. Gyakorlatilag az elmúlt egy évben nem nagyon tudnék jó Nyugati döntést előásni a fejemből...

:-////////////

bontottcsirke 2015.11.25. 08:14:23

Sajnos ami ajrópában folyik az öngyilkosság. A sok pénz a túl sok jog leszoktatta az emberek a racionális gondolkodásról. Nagyon nem szeretném, hogy a csecsemőarcú kágábés diktáljon, mert nem biztos, hogy szeretnék tengerészcsíkos trikóban kalasnyikovval rohamozni, de be kell látni, hogy a bolsevik-alkoholista nyugati vezetés megbukott.
Remélem sok széljobb fog nyerni, azokban még látok fantáziát.

Netuddki. 2015.11.25. 09:25:56

11. Maffózó bűnöző.

Abból is a legrosszabb, megélhetési politikus fajtából. Mert azokat nyomja el, semmizi ki akiknek az érdekeit kéne képviselnie. Ennyi, de azért csak istenítsétek...

orient 2015.11.25. 09:27:56

1. Mondjuk, ha let volna 3 ajanlat PAKS2-re: egy orosz, egy amcsi, meg egy francia. Ebben az esetben lehetne visszapofazni Brusszelnek, hogy sracok a franciak vagy ameriakaiak 2x annyiert csinaljak a dolgot, szoval innentol a szabad szuverenitas kereteben a jobb orosz ajanlatot valasztjuk. A Viszontlatasra! Ehelyett csak vadaskodas es feltetelezes van, hogy USA, franciak sokkal dragabban csinaltak volna, bezzeg a gonosz kedves oroszokat bosszubol el akarjak zavarni! A rohej az egeszben, hogy meg az orosz eromu epiteserol sincsenek pontos szamok, magyarul meg az is titkos, hogy OK mennyiert csinalnak. Hat koszi mi mast tehetnenek mint elkaszaljak (egyebkent nem vagyok PAKS2 ellenes csak mellekesen...). Ezt sokkal, de sokkal okosabban kellett volna csinalni es nem lehetne belekotni.

2. Csak nekem tunik ugy mintha Putin kikopott 007-s James Bond ugynok lenne(Daniel Craig)? Na, mindegy nem akartam ujabb otleteket adni osszeeskuves elmeletekre :)))

Netuddki. 2015.11.25. 09:30:35

@orient: A dohánybiznicre is adtak jobb árajánlatot a dohánycégek, mégis a csókost választották. Paks v2.0 esetében se biztos a kedvezőbb ajánlat győzött volna, hanem az amelyik több baksist ad. Az meg a jenkiknél nem annyira divat. Miért is a ruszkikkal csináltatják meg? Ostoba, tolvaj bűnöző fideszes banda!

Lana00071 2015.11.25. 09:38:51

Nagyon jo cikk, osztom.

Alick 2015.11.25. 09:59:01

Igazából nem Putyin ennyire szép és jó, hanem az EU és az USA vezetői hozzáállásban, vezetői következetességben sajnos képesek őt is alulmúlni.
Egyébként pedig racionális alapon azzal is együtt lehet működni, aki éppen nem a barátunk vagy szövetségesünk... különösen, ha jelentős ország.

Karipapa01 2015.11.25. 09:59:21

@Rudi Kató: "A liberál fasiszta, rasszista, bolsevik zsidó eu-s vezetők..."
a MOCSKOSKOMONISTÁT kifelejtetted! Vagy mégsem? Muhaha... :)

E.Katolnai 2015.11.25. 10:12:44

@Exploiter: „a ruszkik szándékosan sértenek meg rendszeresen határokat” – csak a tavalyi évben majd ezerszer sértették meg török harci gépek a görög határokat … a hidegháború éveiben hetente sértette egymás légterét a szovjet meg az amerikai légerő, de ébredés!
Itt nem erről van szó, hanem egy nato erő önkényesen megtámadta az oroszokat, más nato országok uszítására. A szunnita-vahabbi kutyák tombolása megfékezése helyett a liberális vezetőségnek fontosabb az oroszok provokálása, megalázása.
Krimet idekeverni egyfajta tehetetlen elszántságra vall …

Karipapa01 2015.11.25. 10:19:23

@E.Katolnai: "a hidegháború éveiben hetente sértette egymás légterét a szovjet meg az amerikai légerő,"
Úgy van! Kölcsönösen és szinte hallgatólagos beleegyezéssel kóstolgatták egymást! És nem tört ki atomháború. Ezt valahogy nem kellene idekeverni.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.25. 10:42:42

@high up.:

Bulgáriában liberális demokrácia van, nem putyini rendszer.

Mérnork 2015.11.25. 10:48:16

@high up.:
Baszki, mer ti talán nem vagytok propeller? A kurcsány ferinek addig semmi baja nem volt putyinnal, amíg egymás faszát szopkodták, csak onnan lett diktátor, amióta orbánnal csinálják... Előtte ment a sírás a maszop fanoktól, hogy juj-juj a jobboldali pártok megszakították a virágzó kereskedelmet a ruszkikkal, pedig az millyen jó meg gyümölcsöző volt, most bezzeg megy a fanyalgás, a keleti nyitás kapcsán. Szóval egy paraszthajszállal se vagytok különbek, mint akiket fidiótázol.

fehérfarkas 2015.11.25. 12:41:32

@Alick:

Sajnos sokan elfelejtik Oroszország európai ellenségei közül, hogy akármennyire is ellenségesen viselkednek Oroszországgal, attól az az ország még itt van a szomszédságunkban, és a kontinensünk 1/3-át Oroszország területe foglalja el. És a kontinensünk 4 legnagyobb metropolisza közül az egyik Oroszország fővárosa (Moszkva), több lakossal mint Magyarország vagy Csehország. És a 2. legnagyobb lakosságú városukban is többen laknak mint Szlovákiában vagy Horvátországban.

Oroszország a világ legnagyobb területű országa 17 millió km2 (9 időzóna megy keresztül rajta), és lakossága alapján az 9. legnagyobb: 145 millió fő. És az oroszon kívül még 27 hivatalos nyelv van érvényben (az ország különböző régióiban). 2 kontinensen terül el (Európa és Ázsia), és ebből Európa területének majdnem 1/3-át Oroszország teszi ki. De a Bering szoros révén az Amerikai kontinenstől csupán 1600 km választja el (vagyis szinte szomszédos vele, így akár az Amerikai kontinens országaiba is beleszólhatna).
Gazdaságilag ugyan csak a 8. legnagyobb gazdaság a világon (IMF nomimal GDP számításai alapján), de nem Ororszország szorul rá Kína, Japán és Brazília hiteleire, hogy a költségvetése össze ne omoljon, mert annyira eladósodott. A világ 10. legnagyobb exportőre, és a 17. legnagyobb felvevőpiaca (importőre). Ráadásul a BRIC országok tagja, amelyek a világ lakosságának 40%-át adják, a területének pedig a 1/4-ét.
Emellett Oroszország tagja és alapítója az idei évtől hivatalosan is elindult Eurázsia Uniónak, valamint tagja még a Shanghaji Együttműködés Országainak (SCO).

Ja, és a nagyhatalmi dolgokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy Oroszország a Közel-kelettel és Közép-Ázsiával földrajzilag szomszédos, míg az USA a világ túlfelén egy teljesen másik kontinensen van. Így Oroszországnak egy kicsit több köze van ahhoz, hogy a közvetlen szomszédjában mi történik (hiszen az közvetlenül érinthető Oroszországot is, mint pl. a FÁK országokba telepített amerikai katonai bázisok), mint egy másik kontinensen levő országnak. Ráadásul Oroszország nem avatkozik bele katonailag az Amerikai kontinens országaiba, míg az USA folyamatosan beleavatkozik az ázsiai kontines országaiéba.
És az egymással való háborúskodásnál a békés gazdasági együttmőködést többre értékelik. Az egypólusú világ helyett a többpólusú mellett teszik le a voksukat.

E.Katolnai 2015.11.25. 13:22:44

@high up.: sajna ott vagyunk a natóban (nemzetközi terrorista szervezet), lehet meglepetés ész-piroskának: nem minden magyar ember örül ennek, nem minden magyar ember büszke erre a tagságra, nem kell belépni a szovjetunióba nem kell kilépni az eu-ból sem, hanem a romlott lelkületű libsiket kell elzavarni, egy másfajta európát alkotni
amúgy erdogan meg abu samasz hogy tetszik annak, aki nem ”fideszkomcsi”?

2015.11.25. 15:48:52

Azon gondolkodom, milyen visszahangja lenne ma egy olyan harmincas évekbeli irománynak, mely Hitlert, Európa megmentőjeként tüntetné fel hasonló "érvekkel".
süti beállítások módosítása